Miten tarkistat, onko yritys tai henkilö, jolle maksat arvonlisäverovelvollinen vai arvonlisäveroton ja jos maksat työkorvausta, ennakkoperintärekisterissä?

Asian tarkistamiseksi tarvitaan suorituksen saajan nimi ja Y-tunnus. Suorituksen saajan pitää merkitä nämä laskuunsa. Molemmat tiedot ovat tärkeitä erityisesti yksityisten elinkeinoharjoittajien osalta, koska rekisterissä voi olla samannimisiä henkilöitä ja nimitiedot voivat puuttua tietosuojasyistä julkisista tiedoista.

Siis mene ytj.fi

Kirjoita yrityshakuun yrityksen, jota haet, nimi

katso, että laskussa oleva y-tunnus täsmää ytj.fi:ssä olevaan y-tunnukseen.

YTJ:n yrityshaussa haetaan tunnuksen avulla rekisteröidyn tiedot. Kun kyseessä on luonnollinen henkilö, nimitieto näytetään vain, jos henkilö on tai on ollut kaupparekisterissä tai arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Nimeä ei näytetä julkisessa tietopalvelussa tietosuojasyistä, jos henkilö on pelkästään ennakkoperintärekisterissä. Näin menetellään siksi, että ennakkoperintärekisteriin on merkitty myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät harjoita elinkeinotoimintaa.

Katso, että yritys on alv velvollinen, jos lasku, jonka olet saanut, on arvonlisäverollinen.

Katso, että yritys on alv veroton, jos lasku on arvonlisäveroton.

Katso, onko yritys ennakkoperintärekisterissä, jos laskuttaa työtä.

Jos yritys ei ole ennakkoperintärekisterissä, on otettava ennakonpidätys laskusta.Ennakonpidätysvelvollisuuteen ei vaikuta se, maksetaanko korvaus esimerkiksi osakeyhtiölle vaiko henkilölle. 

  • Yhteisöiltä (esim. osakeyhtiö tai osuuskunta) ja yhtymiltä (esim. avoin yhtiö tai kommadiittiyhtiö) ennakonpidätys toimitetaan 13 %:n suuruisena.

  • Jos työkorvauksen saaja on henkilö, ennakonpidätys toimitetaan verokortin perusteella.

  • Jos verokorttia ei esitetä lainkaan, ennakonpidätys toimitetaan 60 %:n suuruisena.Jos tunnuksella haun tuloksena saadaan nimettömät tiedot, voidaan vielä hakea tiedot laskuttajan nimen perusteella. Jos tuloksena saadaan samalla tunnuksella olevat tiedot, voidaan olla varmoja siitä, että tunnus ja rekisterissä olevat tiedot kuuluvat kyseiselle henkilölle.

Jos nimellä haun tuloksena löytyy useita samannimisiä henkilöitä tai asia tuntuu muuten epäselvältä, tunnuksen haltijan nimi on syytä tarkistaa Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030 tai jostakin verohallinnon toimipisteestä.